Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Güncel Haberler

Drone fiyatları ne kadar? Drone’lara ÖTV gelebilir

Maliye Bakanı Ağbal’ın ‘Drone’lara ÖTV gelebilir’ açıklaması, tüketicileri olası fiyat artışı konusunda endişelendirirken, gözleri drone piyasasına çevirdi. Drone ithalatında dünya 6’ncısı Türkiye’de 8 bin 300 kayıtlı cihaz bulunuyor. Sayı her gün artıyor. Fiyatlar ise 99 liraya kadar gerilemiş durumda

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın, drone’lar (insansız hava aracı) için özel tüketim vergisi (ÖTV) uygulamasına yeşil ışık yakması sonrası, gözler Türkiye’deki drone pazarına çevrildi.

Gazete Habertürk’ten Yiğitcan Yıldız’ın haberine göre, bireysel amaçlı ve ticari amaçlı olmak üzere ikiye ayrılan drone’lar, eğlenceden lojistiğe, savunma sanayiinden pazarlamaya kadar çok çeşitli sektörlerde kendine yer buluyor. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre 2017’nin ilk 5 ayında 7 milyon dolar seviyesinde drone ithalatı gerçekleşti.

Ülkemizdeki kullanımı dünyadakine paralel şekilde artan drone’ların ithalat adedi de yılın ilk 5 ayında 4 bin 200 adede yükseldi. Maliye Bakanı’nın, “Drone’ların sayısı artıyor, ÖTV gelebilir” açıklamasında değindiği sayı artışı, TÜİK verilerinde net bir şekilde görülebiliyor.

Buna göre, geçen yılın aynı döneminde 2 bin 800 drone için 4.1 milyon dolarlık ithalat yapıldığı göz önüne alındığında, drone ithalatının bir yıl içinde yüzde 50 arttığı sonucuna varılıyor. 2016’nın tümünde drone başına ithalat 2 bin dolar seviyesindeyken, 2017’nin ilk 5 ayında etiket fiyatı uygun ürünlere ilgi arttı ve bu sayı bin 600 dolar seviyesine düştü. Açıklanan rakamlara göre, Türkiye drone ithal eden ülkeler arasında 6’ncı sırada bulunuyor.

TÜRKİYE’DE 5 AYDA 4 BİN 331 ADET DRONE SATILDI

*Türkiye’nin, drone’ları da içine alan insansız hava aracı ihracatı 2017’nin ilk 5 ayında 4 milyon dolar olarak gerçekleşti.

DRONE SAYIMIZ ABD’NİN YÜZDE 1.08’İ

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü verilerine göre, Türkiye’de kayıtlı drone sayısı geçen yılın sonunda 8 bin 349’u, kullanıcı sayısı ise 11 bin 839’u buldu. ABD’deki kayıt altında olan drone sayısı 770 bin adet olarak açıklanırken, 2016 sonu itibarıyla dünyada bulunan toplam drone sayısı kayıt altında olmayanlar ile birlikte 7 milyona ulaştı. Uzmanlar, 2020 yılında bu sayının 29 milyona çıkacağını belirtiyor ve dünya drone piyasasının hacminin ise yine 3 yıl içinde 12 milyar dolara yükseleceği öngörülüyor. 

İNGİLİZCE ERKEK ARI DEMEK

Drone,16’ncı yüzyıl İngilizce’sinde, erkek arı demek. Bir insansız hava aracına ilk kez 1935’te Amerikalılar drone ismini verdi.

İNGİLTERE 250, TÜRKİYE 500 GRAM ÜZERİNİ KAYDA ALIYOR

500 gram üstünde olan drone’ların Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’ne kayıt ettirilerek kullanılması gerekiyor. Kayıt işlemleri online olarak gerçekleştirilebilirken, bu ürünleri satanların, alanların, üretenlerin, ithal edenlerin ve uçuranların yasa gereği sistemdeki kayıt işlemini yapmaları zorunlu. ABD ve İngiltere gibi ülkelerde de drone’ların kayıt altına alınması gerekiyor.

Örneğin İngiltere’de bu sene açıklanan yeni mevzuat ile, 250 gramın üstündeki her drone’un kayıt altına alınması zorunluluğu getirildi. Türkiye’nin belirlediği ağırlığın yarısı olan bu ağırlıkta satılan pek fazla ürün olmaması, İngiltere pazarındaki hemen hemen her drone’un kayıt altına alınacağı anlamına geliyor. İngiliz hükümetinin aldığı bir başka karar ise, kullanıcıların drone uçurmadan önce birtakım testlere tutulmasını öngörüyor. Yapılan testlerde, drone ile ilgili bilgiler ölçülüyor ve uçaklara problem yaratan drone uçuşlarının önüne geçilmesi hedefleniyor.

Bu testi geçemeyen kullanıcılar, yeni kurallar gereği İngiltere’de drone uçuramayacak. ABD’de ise İngiltere’den farklı olarak, bunun tersi bir tutum sergiliyor. Ticari kullanımların dışındaki drone’lara yönelik kayıt zorunluluğu ortadan kaldırıldı. Önümüzdeki yıllarda ise, ABD’de tüm drone kısıtlamalarının kademeli olarak kaldırması öngörülüyor.

İŞTE EN PAHALI DRONELER

* DjI S1000+ Uçuşa Hazır Görüntüleme Seti

Fiyat: 24 bin 900 TL

Motor gücü: 400rpm / V

Maksimum güç: 500W

Boyut: 460 x 511 x 305 mm

Kalkış ağırlığı: 6.0 kg ~ 11.0 kg

Toplam ağırlık: 4.2 kg

Uçuş süresi: 15 dakika

*Yuneec Typhoon H – Realsense 4K

Fiyat: 9 bin 900 TL

Ürün boyutları: 711 x 711 x 294 mm

Uçuş süresi: 22 dakika

Uçuş hızı: 5 m/s

Maksimum yükseklik: 120 metre

* Gopro Karma Drone ve Hero5 Black

 

Fiyat: 7 bin 250 TL

Kontrol mesafesi: 3000 metre

Uçuş süresi: 20 dakika

Uçuş hızı: 55 km/s

Ürün boyutları: 303 x 411 x 90 mm

Ağırlık: 1006 gram

EN UCUZLAR

* CX-10A Headless MultIkopter

Fiyat: 99 TL

Batarya: 3.7V 100 mAh

Ürün boyutları: 40 x 40 x 22 mm

Şarj etme süresi: 30 dakika

Ağırlık: 12 gram

Uçuş süresi: Yaklaşık 5-10 dakika

Uçuş mesafesi: Yaklaşık 20 metre

* EachIne H8 Mini Multikopter Seti

Fiyat:100 TL

Batarya: 3.7V 150 mAh

Ürün boyutu: 13.5 x 13.5 x 2.8 cm

Ağırlık: Yaklaşık 20 gram

Uçuş süresi: 5-7 dakika

Uçuş mesafesi: Yaklaşık 30 metre

* Inova Mini Multikopter Seti 

 

Fiyat: 190 TL

Ürün büyüklüğü: 11 x 11 x 2.8 cm

Ağırlık: Yaklaşık 20 gram

Batarya: 3.7V 150 mAh

Şarj süresi: 45 dakika

Uçuş süresi: 7 dakika

Uçuş mesafesi: Yaklaşık 30 metre

TEHDİT EDEN CİHAZA ETKİLİ ÇÖZÜM: DRONE SAVAR

Tehdit haline gelen uçan robotlar, ‘drone savar’lar ile etkisiz hale getiriliyor.

Drone’lar her ne kadar hobi amaçlı kullanım sayesinde popüler olduysa da, kötü amaçlı kişilerin elinde etkili birer silaha dönüşebiliyor. Bu gibi durumlarda tehdit unsuru oluşturacak olayların önüne geçmek için ‘drone savar’ adı verilen sistemler kullanılıyor. ‘Drone savar’, farklı şekillerde tasarlanırken, yaygın olarak bir tüfeğe benzer görünümde üretiliyor. Radyo frekansı kullanarak tehlike arz eden drone’u inmeye veya rota değiştirmeye zorlayan sistem, drone’u ele geçirmek ve üzerinde inceleme yapmak için de kullanılabiliyor. Bir drone savar sistem ise güçlü lazer ışını kullanarak, tehdit unsuru olan drone sistemini yakarak yok etmek için kullanılıyor. Ülkemizdeki drone savar üreticileri için ithalat yasak olup, sivil kullanım amacıyla üretilmesi ve dağıtımı da mümkün değil.

OTELE ANTİ DRONE SİLAHLI KORUMA

Davos zirvesi için olağanüstü güvenlik önlemleri alınmıştı. Toplantıların yapılacağı otele drone saldırılarına karşı ‘drone savar’ getirtildi.

 

drone vergi drone ÖTV drone fiyatları SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ! 2000 YORUMLAR 0 Kalan karakter : 2000 BU KONU İLE İLGİLİ HABERLER TEKNOLOJİ

Efsane konsol geri dönüyor!

Telegram da Snapchat'ten kopyaladı TEKNOLOJİ

Bu fotoğraf ve videolar kendini yok edecek!

TEKNOLOJİ

İnternetten oyun oynayanlar dikkat! Sisteminizi ele …

TEKNOLOJİ

WhatsApp’a yeni özellikler geldi! Hemen İndirin

Tesla'nın yeni otonom rakibi hem çok hızlı, hem çok lüks: Lucid Air TEKNOLOJİ

Tesla’ya hızlı rakip!

TEKNOLOJİ

İşte dünyanın en pahalı 10 uçağı

var otherRelatedNews = {“link”:”/ekonomi/teknoloji/haber/1574298-microsoft-paint-ile-yapilan-harika-cizimler”,”title”:”PAu0130NT’E SAATLERu0130Nu0130 VERDu0130LER, HARu0130KALAR YARATTILAR”,”image”:”http://im.haberturk.com/2017/07/24/ver1500905007/1574298_300x169.jpg”,”seoTitle”:”Paint’e saatlerini vererek harikalar ortaya u00e7u0131karttu0131lar”,”spot”:”Microsoft, Windows 10’un Sonbahar Creators Gu00fcncellemesi ile Paint yazu0131lu0131mu0131nu0131…”,”category”:”Teknoloji”,”categoryLink”:”/ekonomi/teknoloji”};TEKNOLOJİ

İPHONE 8 GELİYOR! ÖNCEKİLERDEN NESİ FARKLI?

Hızlı ve Öfkeli ve Siri'li!TEKNOLOJİ

SİRİ ÜNLÜ AKTÖR İLE BAŞROLDE OYNUYOR!

Bu kez mecburen 'Paint terk'TEKNOLOJİ

32 YIL SONRA GELEN ÜZÜCÜ HABER…

TEKNOLOJİ

HYUNDAİ VE KİA’YA ÖNEMLİ BİR TEKNOLOJİ GELİYOR

Türkiye'de 5 ayda 4 bin 331 adet drone satıldıTEKNOLOJİ

GAME OF DRONES! FİYATI 99 LİRAYA KADAR DÜŞTÜ

TEKNOLOJİ

2 YILDIR UZAYDAN ‘ELEKTRİK’ ALINAMIYOR!

$(document).ready(function () { HTGlobal.SidebarRelatedNews.check(1574688, otherRelatedNews); }); Kredi hesaplama, kur çevirici, “bir depo kaça dolar?” ve fazlası için tıklayın. function canliBorsaFrame() { $(‘#canli-borsa-frame’).slideToggle(400); } “Günün manşetlerini ve en çok okunan haberlerini her sabah e-postanızdan takip etmek için Habertürk bültene üye olun.” Magazin Haberleri Güncel Haberler Son Dakika Haberleri Dünya Haberleri Yayın Akışı Yerel Haberler Yeni Medya Sanat Haberleri Köşe Yazarları Ekonomi Haberleri Borsa Haberleri Altın Haberleri Spor Haberleri Futbol Haberleri Süper Lig Haberleri Basketbol Haberleri İddaa Programı Canlı Maç Sonuçları Tenis Haberleri Voleybol Haberleri Teknoloji Haberleri Bilim Haberleri Akıllı Telefonlar İnternet Haberleri Kullanım Koşulları Oyun Haberleri Sağlık Haberleri Cinsel Sağlık Sağlıklı Beslenme Anne Bebek Saatlik Hava Durumu Gizlilik Sözleşmesi Döviz Hamilelik Diziler Piyasalar Künye İZLEYİCİ HATTI:
(0212) 313 60 00 PBX Bizi takip edin!

www.haberturk.com internet sitesinde yayınlanan yazı, haber, video ve fotoğrafların her türlü hakkı Haberturk Gazetecilik A.Ş.’ye aittir. İzin alınmadan, kaynak gösterilerek dahi iktibas edilemez.

Copyright © 2017 – Tüm hakları saklıdır. Habertürk Gazetecilik A.Ş.

Üretim ve Tasarım Bilgi Grubu

HTGlobal.Search.onKeyPressSearchText(‘header-search’); HTGlobal.Search.onKeyPressSearchText(‘footer-search’); !function(f,b,e,v,n,t,s){if(f.fbq)return;n=f.fbq=function(){n.callMethod? n.callMethod.apply(n,arguments):n.queue.push(arguments)};if(!f._fbq)f._fbq=n; n.push=n;n.loaded=!0;n.version=’2.0′;n.queue=[];t=b.createElement(e);t.async=!0; t.src=v;s=b.getElementsByTagName(e)[0];s.parentNode.insertBefore(t,s)}(window, document,’script’,’https://connect.facebook.net/en_US/fbevents.js’); fbq(‘init’, ‘403404103380078’); fbq(‘track’, ‘PageView’);

Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.