Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Güncel Haberler

CHP İL BAŞKANI ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ’DAN YOLSUZLUK İDDİASI

Bugün sizlere kamu kaynaklarının/varlıklarının siyasetçi ve bürokratların lüks inşaat hevesi uğruna yok pahasına harcandığına ilişkin bir yolsuzluk raporu açıklayacağız.
2018 yılında 21.510.000,-TL değer tespit edilerek 13.303.82 m2 kapalı alanlı inşaat yapımı karşılığında trampa usülü ile satışa çıkarılan mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğüne ait iki taşınmazın değeri 2020 yılında 13.265.000,-TL’na düşürülmüş ve 10.218,40m2 kapalı alanlı inşaat karşılığında 13.277.650,36 TL’na ihale edilmiştir.
Şartnamede ihalenin konusu Yangın Acil Durum Ünitelerinin “anahtar teslimi” yöntemi ile yapılacağı belirtilmesine karşın ihaleyi alan firmaya ek ihaleler verilerek ihale bedelinde gizli artırıma gidilmiş ve kamu zararına sebebiyet verilmiştir.
Kamuya ait taşınmazlar karşılığında Yangın Acil Durum Ünitesi adı altında lüks lojmanlar yapılmış, bu lojmanlar için yapılan cam balkon kapama gibi harcamalar dahi Yangın Acil Durum Ünitesi adı altında kamuya ödettirilmiştir.
Mülkiyeti Orman Genel Müdürlüğü’ne ait Kütahya’daki iki taşınmaz Sayıştay’ın kamu zararına neden olabileceği uyarısında bulunduğu Trampa yöntemi ile ihale edilmiştir.

Bu gayrimenkuller İstiklal Mahallesindeki Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü eski hizmet binası ve lojmanlarının bulunduğu arsa ile Lala Hüseyin Paşa Mahallesindeki fidanlık olarak kullanılan alandır.
2018 yılında 21.510.000,-TL satış bedeli tespit edilen ve 13.303.82 m2 kapalı alanlı Yangın Acil Durum Ünitesi, Sosyal Tesis ve İdari Binanın anahtar teslimi yapımı için 21/12/2018 ve 13/02/2019 tarihinde iki kez ihaleye çıkılan taşınmazların satışı gerçekleşmeyince devir karşılığında yapılacak inşaat alanı 10.218,40m2’ye düşürülmüş ve 13.265.000,-TL bedel ile 23/07/2020 tarihinde bir kez daha satışa çıkarılmış ve 13.277.650,36 TL teklif veren katılımcıya ihale edilmiştir.
İhaleye konu her iki taşınmaz Kütahya’nın gelişme yönünde ve gayrimenkul değerinin en fazla arttığı bölgede yer almaktadır.
Eski Bölge Müdürlüğü binasının bulunduğu taşınmaz, bitişik nizam Z+7, ayrık nizam Z+6 kat inşaat izni bulunan, Evliya Çelebi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, yapımı süren Şehir Hastanesi, İl Emniyet Müdürlüğü, SGK İl Müdürlüğü, İl Gıda ve Tarım Müdürlüğü, Küçük Sanayi Sitesi ve yapımına başlanan Millet Parkına yürüme mesafesinde 402 ada, 1-11-12 parsel, İstiklal Mahallesinde 10.974.9 m2 arsadır.

Lala Hüseyin Paşa Mahallesi 1765 ada, 235 parselde fidanlık olarak kayıtlı, küçük sanayi sitesine ve çevre yoluna çok yakın bir mevkideki 5.376m2 büyüklüğündeki arsan ise imar planı değişikliği yapılmadan satışa çıkarılmıştır.
Sayıştay, Orman Genel Müdürlüğü ile ilgili düzenlediği 2018 Yılı Sayıştay Düzenlilik Denetim Raporunun Bulgu 11 bölümünde “kurumun yaptığı arsa karşılığı inşaat ihalesi iki hususu birden kapsadığından bu da ihaleye katılımı zorlaştırıcı bir unsur olduğu ve bundan dolayı, Kurumun yaptığı arsa karşılığı inşaat ihalelerinde işin ihalesi çoğu zaman birinci ihalede mümkün olamamakta sonrasında kurum tarafından yeniden ikinci, üçüncü, dördüncü ihale yapılarak iş ihale edilmeye çalışıldığı, kurum tarafından arsa karşılığı inşaat şeklinde yapılan ihalelerde, birinci ihalede veya ikinci ihalede ihaleye katılım olmayınca bunun kurumun tespit ettiği ihale bedeli üzerinde bir baskı oluşturduğu sonraki ihalelerde bedelin aynı kalması veya daha düşük bedellerle ihaleye çıkılması gibi bir duruma sebep olduğu değerlendirilmiş ve kurumun zarara uğrayabileceği” uyarısında bulunulmuştur.

Sayıştay raporunda belirtilen risklerin birebir gerçekleşmesine ve trampa usulü ile ihale edilmesinden dolayı yeterince katılımcı olmamasına karşın idare söz konusu gayrimenkul karşılığında inşaat yapımı için ısrar etmiş ve inşaatçı olmayan yatırımcıların katılımını engellemiştir.
Covid 19 pandemisinin en yoğun olduğu bir dönemde yapılan ihalede söz konusu gayrimenkuller 2018 yılında belirlenmiş olan değerlerinin çok altında ve yapılacak inşaat alanı azaltılarak ihale edilmek suretiyle kamu zararına sebebiyet verilmiştir.
Buna ilave olarak, İhale dökümanında “Yangın Acil Durum Ünitelerinin anahtar teslimi usulü ile yaptırılması karşılığında ilgili taşınmazların devredileceği” belirtilmesine karşın
1.181.745,48 TL tutarındaki ince inşaat, elektrik ve mekanik işleri ile,
666.645.32 TL’lik Isıcamlı Katlanır Cam Balkon Kapama işi için ek ihaleler yapılmak suretiyle inşaat maliyetinde gizli bir artırıma gidilmiştir.

Burada ilginç olan bir diğer husus da 1.181.745,48 TL tutarındaki ince inşaat, elektrik ve mekanik işlerinin Yangın Acil Durum Ünitelerini anahtar teslimi olarak yapım işini alan firmaya ihale edilmesidir.
Bir diğer önemli konu da kamuya ait taşınmazların devri karşılığında “Yangın Acil Durum Ünitesi” adı altında lüks personel lojmanı ve sosyal tesis yapılmasıdır.
Bilgi Edinme Yasası Kapsamındaki yazılı talebimize önce “lojman yapılmadığı” cevabını veren Kütahya Orman Bölge Müdürlüğü 11/10/2021 tarih 1695 sayılı yazısında “Yeni yerleşkede yapılmakta olan Yangın Acil Durum Üniteleri ise orman yangınları ile mücadelede sorumlu 1. derece görevli personelin aileleri ile ikamet edecekleri üniteler olup, bu amaca yönelik projesine uygun olarak yapılmaktadır.” cevabını vermek suretiyle lojman yapıldığını kabul etmek zorunda kalmıştır.

Sonuç olarak;
Pandeminin en yoğun olduğu, kapanma nedeniyle esnafın işyerini kapattığı ve çalışanlarını işten çıkardığı bir dönemde kamuya ait taşınmazlar, Yangın Acil Durum Üniteleri adı altında lojman ve sosyal tesis yapmak amacıyla alelacele satılmış, trampa usulü ihalede işin anahtar teslimi yapılacağı belirtilmesine karşın ek ihaleler yapılmak suretiyle şartnameye de aykırı davranılmış ve kamu zararına sebebiyet verilmiştir.
Sayıştay’ın “trampa usulü ile ihale yapılmasının katılımcı sayısını kısıtlaması nedeniyle kamu zararına neden olabileceği” uyarısına karşın trampa usulü ihale yönteminde ısrar edilmiş, Sayıştay’ca önerilen doğrudan satış yöntemi edilmeyerek inşaat işi ile iştigal etmeyen yatırımcıların ihaleye girmesi ve taşınmazların gerçek değerinden satılması engellenmiştir.
Devredilecek taşınmazlar arasında yer alan Lala Hüseyin Paşa Mahallesi 1765 ada, 235 parselde kayıtlı 5.376m2 büyüklüğündeki fidanlık da imar durumu belirsiz bir taşınmaz olarak ihaleye çıkarılarak katılımcı sayısının artması engellenmiş ve adeta bir promosyon gibi hediye edilmiştir.
Kütahya dışında diğer bölgelerde de “Yangın Acil Durum Ünitesi” adı altında personel lojmanı ve sosyal tesis inşa ettiği görülmektedir.

lojmanlara yaptırılan yatak odası dolabı, kiler dolabı ve sineklik gibi kişisel kullanıma ilişkin ve yangınla mücadele ile ilgisi olmayan 1.147.084,-TL harcamayı Yangın Acil Durum Ünitesi adı altında ihale eden Orman Genel Müdürlüğü Kütahya’da da “ısıcamlı katlanır cam balkon kapama” gibi şahsi kullanıma ilişkin 666.645,32 TL harcamayı ibretlik “Isıcamlı cam balkon yapılması ile Yangın Acil Durum Ünitelerinin daha sağlıklı kullanılmasının amaçlandığını,” açıklaması ile yangınla mücadele kapsamına aldığı anlaşılmaktadır.
Büyük orman yangınlarının yaşandığı ve yangın söndürme uçağı eksikliği nedeniyle uzun süre yangınların söndürülemediği 2021 yaz aylarında 28 orman bölge müdürüne orman yangını ile mücadele kapsamında satış fiyatı 2.242.000,-TL bugünkü fiyatı 3.561.000 TL olan, ısıtmalı deri koltuk döşemeli, deri kaplama direksiyonlu, Toyota Land Crusier marka makam aracı alan bir kurum için bu durum çok da şaşırtıcı olmamıştır.
Yukarıda belirtilen işlemler ile ilgili olarak yetkililerden aşağıdaki sorularımıza cevap vermelerini bekliyoruz.

1. 2018 Yılında 21.510.000,-TL değer tespit edilen taşınmazların değerinin 2020 yılında 13.277.650,36, TL’na düşürülmesi ve devir karşılığında yapılacak inşaat alanının 13.303.82 m2’den 10.218.43 m2 düşürülüp ihale edilmesinin gerekçesi nedir?
2. Sayıştay’ın “kurumun yaptığı arsa karşılığı inşaat ihalesi iki hususu birden kapsadığından bu da ihaleye katılımı zorlaştırıcı bir unsur olduğu ve bundan dolayı, kurum tarafından arsa karşılığı inşaat şeklinde yapılan ihalelerde, birinci ihalede veya ikinci ihalede ihaleye katılım olmayınca bunun kurumun tespit ettiği ihale bedeli üzerinde bir baskı oluşturduğu sonraki ihalelerde bedelin aynı kalması veya daha düşük bedellerle ihaleye çıkılması gibi bir duruma sebep olduğu” uyarısına karşın taşınmazların satışı için trampa usulü yerine doğrudan satış yöntemi ile ve ayrı ayrı ihaleye çıkarılarak daha fazla katılımcı sağlanması neden engellenmiştir.
3. Halkımızın COVİD 19 pandemisi ile uğraştığı; işini, aşını yakınlarını kaybettiği, ekonominin durgunluğa girdiği bir dönemde personele lüks lojman ve sosyal tesis yapmak için alalacele ihaleye çıkılmasının gerekçesi nedir?
4. Tüm kamu lojmanları satılmışken kamu kaynakları neden kamuoyu yanıltılarak Yangın Acil Durum Ünitesi adı altında üst düzey personele lüks lojman yapımı için harcanmıştır?

5. Fidanlık olarak kullanılan arsanın komşu parsellere benzer imar planı yapılarak satışa çıkarılması halinde çok daha yüksek bedelle satışı mümkün iken bu yöntem neden tercih edilmemiştir.
6. İhaleye konu Yangın Acil Durum Ünitelerinin anahtar teslimi yöntemi ile yapılacağının belirtilmesine rağmen neden ek ihaleler yapılarak maliyet artışına gidilmiştir?
7. Personel lojmanının Yangın Acil Durum ünitesi adı altında yapılmasının gerekçesi nedir?
8. Yangın Acil Durum Ünitesi adı altında yapılan lojmanlarda ikamet eden personelin ne kadarı gerçekte yangınla mücadelede görevli personeldir?
9. Lojmanlara yapılan “Isıcamlı Cam Balkon Kapamasının” yangınla mücadeleye ne gibi katkısı beklenmektedir?
10. Son olarak Orman Bölge Müdürleri için alınan bugünkü fiyatı 3.561.000 TL olan lüks araçların beşte biri fiyatına alınabilecek daha kabiliyetli arazi vasıtaları yerine ısıtmalı deri koltuklu bu araçların tercih edilmesinin gerekçesi nedir?
Yukarıda belirtilen sorularımıza en kısa sürede bizleri ve kamuoyunu tatmin edici cevapların verilmesini bekliyoruz.

Dr.Zeliha Aksaz Şahbaz
Cumhuriyet Halk Partisi
Kütahya İl Başkanı
Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.