Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Güncel Haberler

CHP İL BAŞKANI AKSAZ ŞAHBAZ SANAYİDEKİ DOĞAL GAZ SORUNUNA DİKKAT ÇEKTİ

Ülkemizdeki yönetim krizi hayatın tüm aşamalarında kendini göstermektedir. İran Doğalgazının kesilmesi ile birlikte son olarak enerji darboğazı ortaya çıkmıştır. Yaşananlar, ülkemizde stratejik enerji planlamasının olmadığını göstermiştir. Daha önceden İran tarafından doğalgaz kesintilerin olacağı bilinmesine rağmen tedbirler alınmamış, yeterli doğalgaz depolanmamıştır. Şu anda doğalgaz depolarının doluluk oranı ancak %32 civarındadır. Enerji darboğazı ortaya çıkmış ve ülke tarihinde ilk defa üretim sektörü üç gün üretimini durdurmak zorunda kalmıştır. Bu tek adam rejiminin, Tayyip Erdoğan ve saray iktidarının başarısıdır.
Doğalgaz depolarındaki yetersizlik, enerjide dışa bağımlılık ve enerji darboğazı nedeniyle 23 Ocak 2022 gecesinden beri üç gün boyunca sanayi bölgelerinde elektrik ve doğalgaz kesintisi uygulanmaktadır. Sanayide doğalgaz ve elektrik kesintileri ile birlikte sanayi kuruluşlarımızda üretimin üç gün boyunca durdurulmuştur.
Enerji darboğazından en fazla etkilenen illerden bir tanesi de Kütahya olmuştur.

İlimizdeki sanayi kuruluşları porselen, seramik ve cam sektöründe yoğunlaşmıştır. Bu sektörler de enerjinin en fazla kullanıldığı alanlardır. İlimiz sanayisi doğalgaz kullanımında Türkiye’de 19. sıradadır. Kütahya Organize Sanayi yönetimi tarafından bildirildiğine göre, ilimizdeki 106 sanayi kuruluşundan 96 tanesi üretimini tamamen durdurmuş, on sanayi kuruluşumuzda ise fırınların kapatılması ciddi maliyet ve hasar yaratacağı için kendi çabalarıyla jeneratör kullanarak fırınlarını açık tutmaya çalışmaktadırlar. Bu kesintinin bedeli sanayicimiz açısından çok ağır olmuştur.
Üretimin durması sebebiyle 8000 işçiye geçici olarak üç gün izin verilmiştir.
Sanayi kuruluşlarımızın tekrar bu gibi enerji kesintilerine maalesef dayanma gücü kalmamıştır. En ufak bir enerji kesintisinde şehrimiz sanayisi durma noktasına gelecek ve çok büyük ihracat, üretim kaybı ve işsizlik artarak toplumsal ve ekonomik çöküşe neden olacaktır.

Sanayide ve üretim sektöründe doğal gaz maliyeti çok yükselmiştir. Hane halkına sağlanan sübvansiyonlar maalesef üretim sektöründe çalışan firmalarımıza sağlanmamaktadır. İlimizde can ve porselen sektörleri enerji bağımlı sektörler olduğu için enerji ve üretim maliyetinin bu kadar yüksek olması enflasyonu da tetiklemektedir. Enerjideki maliyet artışı büyük küçük tüm işletmeleri etkilemektedir. Bu kadar yüksek enerji maliyetleri ile enflasyonun düşmesi beklenemez. Bu nedenle önümüzdeki aylarda maliyet kaynaklı bir zam furyası kaçınılmaz olacaktır.
Cumhuriyet Halk Partisi olarak üretim maliyeti düşürülmeden enflasyonun düşürülmesinin imkansız olduğunu biliyoruz. Bu nedenle üreticinin ve tüketicinin üzerindeki KDV ve ÖTV yükünün kaldırılarak destek olunmasını istiyoruz Üretim maliyetlerinde, enerjide KDV %18 ‘dir. KDV ve ÖTV’nin sıfırlanması üretimde ciddi bir maliyet düşüşü ve üretici ve tüketicide rahatlama yaratacaktır. Devletin bütçesini mevduat sahiplerine değil, üretime ayrılmasını talep ediyor, fedakârlığı halktan değil saraydan bekliyoruz.

Cumhuriyet Halk Partisi olarak bizler bu ülkeyi yönetmeye hazırız. Planlı bir şekilde, kendi öz kaynaklarımızla ürettiğimiz temiz enerji politikamızla enerji sorunumuzu çözeceğiz. Enerjide dışa bağımlılığı minimuma indirecek, maliyetleri düşüreceğiz. Sanayicilerimizin uluslararası piyasada rekabet edebileceği katma değeri yüksek ürünleri üretebilmesi için gerekli koşulları oluşturacağız. Finansal piyasalardaki istikrarsızlığı önleyecek ve sanayicilerimiz için uygun yatırım ortamını sağlayacağız. Üretici ve ihracatçı firmalarımızı kur faiz kıskacından çıkaracağız. Devlet bütçesini bir avuç yandaş müteahhit ve sermayedarın döviz mevduatı garantisi değil üretim için, üreten sanayicimiz, çiftçimiz ve halkımızın refahı için kullanacağız.
Dr.Zeliha Aksaz Şahbaz
Cumhuriyet Halk Partisi
Kütahya İl Başkanı
Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.