Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Güncel Haberler

Aizanoi yeniden doğuyor..

Aizanoi Antik Kenti’ni tüm dünyayla buluşturacak çalışmalarda ilk adım atıldı. Antik Dünyanın İlkler Kenti Aizanoi Yeniden Doğuyor projesiyle Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı aydınlatılacak; tarihi dokuya “uygun yürüyüş yolları, wi-fi sistemi ve yenilenmiş elektrik altyapısıyla Aizanoi daha fazla turist çekecek. Vali Ali Çelik, Büyük bir birliktelikle bize ait olan bu değeri tüm insanlıkla buluşturup geleceğe taşıyacağız” dedi.
Kütahya Valiliği öncülüğünde hazırlanan 5 milyon TL bütçeli “Antik Dünyanın İlkler Kenti Aizanoi Yeniden Doğuyor” projesinin açılış töreni Kütahya Valisi Ali Çelik ile paydaş kurum ve kuruluş temsilcilerinin katılımıyla yapıldı.
AİZANOİ, PROJE PAYDAŞLARINA TANITILDI
Açılış töreni öncesi proje paydaşları ve basın mensupları için rehber eşliğinde Aizanoi Antik gezisi düzenlendi. Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş., Türk Telekom A.Ş. ile Türkiye Seyahat İşletmecileri Birliği ve basın mensupları; dünyada benzeri olmayan stadyum-tiyatro kompleksi, dönemin sporlarının da yapıldığı hamam palestra yapısı, Anadolu’nun en sağlam Zeus Tapınağı ile dünyanın ilk borsasını gezerek bilgiler aldılar.
VELİ OĞUZ: 2022’DEN İTİBAREN TURİZME KAZANDIRMAYI HEDEFLİYORUZ

Törende ilk konuşmayı Zafer Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Veli Oğuz yaptı. Ajansın projeye yüzde 40 hibe desteği vereceğini söyleyen Veli Oğuz, “Aizanoi Antik Kenti’ni Sayın Bakanımızın koordinasyonunda, Sayın Valimizin liderliğiyle 2022’den itibaren en kısa zamanda turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Proje kapsamında; 425 bin m² alanda wi-fi altyapısı oluşturulacak, 8 bin 777 m² alanda elektrik alt yapısı yenilenecek. 34 bin 272 m² alanda Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tarafından izin verilen şekilde doğal taş uygulaması yapılarak antik kentteki yürüyüş yolları düzenlenecek ve 330 bin m² alanda su şebekesi yenilenecek” dedi.
ZEUS TAPINAĞI AYDINLATILACAK
Anadolu’nun en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na güneş enerjili aydınlatma sistemi kurulacağını aktaran Oğuz, “Aynı zamanda proje kapsamında mobil uygulama geliştirilip web sitesi güncellenecek, tabela, yönlendirme çalışmaları yapılacak ve her yıl etkinlikler yapılacak. Proje, bölgede yapılan ve yapılacak diğer çalışmalar ile bütünlük arz etmektedir” diye konuştu.
VALİ ALİ ÇELİK: AİZANOİ İÇİN ATILAN İLK ADIMIN MUTLULUĞUNU YAŞIYORUM

Daha sonra kürsüye Vali Ali Çelik geldi. Projeye emek veren, katkı sunan herkese teşekkür eden Vali Ali Çelik, Aizanoi Antik Kenti’nin görkemli ve ihtişamlı yapılarını, farklı kültürel değerlerini tüm dünyayla buluşturacak çalışmalarda ilk adımın atılmasından duyduğu mutluluğu paylaştı.
“AİZANOİ’DEKİ KÜLTÜREL BİRLİKTELİK FARKINDALIK OLUŞTURACAK”
Aizanoi Antik Kenti’ni diğer antik kentlerden farklı ve özel kılan değerlerine dikkat çeken Vali Ali Çelik, “En temel husus burada yaşamın hiç sona ermemiş olması. Aizanoi; Roma’dan Bizans’a, Selçuklu’dan Germiyanoğulları’na, Osmanlı’dan Cumhuriyetimize kadar farklı kültürel değerleri bir arada görme şansı sunuyor. Bu kültürel birlikteliğin yarattığı sinerjiyle sunumunun gerçekleştirilmesi apayrı bir farklılık ve farkındalık oluşturacak” dedi.

Vali Çelik konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:
Zeus Tapınağı’nın ambiyansıyla beraber farklı kültürel değerlerin iç içe geçmişliği bize büyük bir umut ve güç veriyor. Büyük bir birliktelikle bize ait olan bu değeri yarınlara aktarma gayretindeyiz. Hep birlikte yapacağımız projelerle bugünü iyi planlayıp yarına bu kültürel zenginliğin iyi anlatmak, sahiplenme duygusunu büyütmek bütün paydaşların en temel sorumluluğu. Destekleriniz için teşekkür ederim, iyi ki varsınız.”

Konuşmaların ardından Vali Ali Çelik tarafından projeye katkı sunan paydaş kurum ve kuruluşların temsilcilerine teşekkür plaketi verildi.
Plaket takdiminin ardından Olgunlaşma Enstitüsü tarafından hazırlanan “Zeybek Alayı Yelek Koleksiyonu” ile Solo Halk Dansları Yarışması Türkiye birincisi Yusuf Türkel zeybek gösterisi sunuldu.
Kütahya’nın Çavdarhisar ilçesindeki UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi’nde yer alan, dünyanın ilk borsası ve en iyi korunmuş Zeus Tapınağı’na ev sahipliği yapan Aizanoi Antik Kenti’nin bilinirliğini artırarak daha fazla turist çekmek için hazırlanan proje Kütahya İl Özel İdaresi, Çavdarhisar Kaymakamlığı, Zafer Kalkınma Ajansı, Çavdarhisar Belediyesi, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş., Türk Telekom A.Ş. ile Türkiye Seyahat İşletmecileri Birliği (TÜRSAB) destekleriyle hayata geçirilecek.

Törene; Kütahya Valisi Ali Çelik’in yanı sıra Kütahya Belediye Başkan Vekili Abdullah Damcı, DPÜ Rektörü Prof. Dr. Kazım Uysal, Vali Yardımcısı Dr. Halil İbrahim Ertekin, Çavdarhisar Kaymakamı Ömer Sirkeci, İl Genel Meclisi Başkanı Musa Yılmaz, Çavdarhisar Belediye Başkanı Halil Başer, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Murat Koyak, ZAFER Genel Sekreteri Murat Koyak, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zülkarni Yeldemez, Osmangazi Elektrik Dağıtım A.Ş. Kurum Direktörü Muzaffer Yalçın, TÜRSAB yönetim kurulu üyeleri, Türk Telekom A.Ş, Çinigaz Doğalgaz Dağıtım A.Ş. yetkilileri, bazı daire müdürleri ile davetliler katıldı.

Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.