Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Kütahya Haber

EBELER HAYAT KURTARIR

Ülkemizde her yıl 21-28 Nisan Ebelik Haftası ve 5 Mayıs Dünya Ebeler Günü olarak kutlanmaktadır. Söz konusu gün ve hafta dolayısıyla açıklamalarda bulunan Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitemiz (KSBÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi (SBF) Ebelik Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Durmaz, “Ebeler hayat kurtarır. Ebeler yüklendiği bu önemli görev ile toplum için vazgeçilmezdir.” dedi.
#KSBÜ– Yeterli sayıda, nitelikte ve kalitede ebelerin varlığının önemine dikkat çeken Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Durmaz, “Dünya genelinde gebelik ve doğum sırasında ortaya çıkan ve büyük çoğunluğu önlenebilen sağlık sorunları nedeniyle günde 810 kadın, yılda 295 bin anne ve yaklaşık 7 buçuk milyon çocuk yaşamını yitirmektedir. Eğer yeterli sayıda, nitelikte ve yeterli kaynaklara sahip ebeler olsaydı, bu ölümlerin çoğu önlenebilirdi. Ebeler, doğumla ilgili sağlık hizmetlerinin yüzde 87’sini sağlama becerisine sahiptirler. Bu özellikleri ile Ebeler annelere yönelik sağlık hizmetlerinde kadınları destekleyen ve onların yanında olan ideal sağlık görevlileridir.” açıklamalarında bulundu.
“EBELER KÜRESEL OLARAK ANNE VE YENİDOĞAN ÖLÜMLERİNİ AZALTMADA ANAHTAR ROL OYNUYOR”

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Birleşmiş Milletlerin (BM) çok sayıda kuruluşu ve diğer uluslararası kurumların, ebelerin; küresel olarak anne ve yenidoğan ölümlerini ve engellerini azaltmada anahtar rol oynadığını tespit ettiklerini vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Durmaz, “Ebelere yapılan yatırım, on altı kat getiri sağlamaktadır. Sağlık alanında alınan sonuçların iyileştirilmesi sayesinde, katlanarak artan bir etki yaratabilmektedir. Ebeler hayat kurtarır. Ebeler yüklendiği bu önemli görev ile toplum için vazgeçilmezdir.” ifadelerini kullandı.
“EBELER PANDEMİ MÜCADELESİNİN KALBİNDE YER ALIYOR”
Tüm dünyanın etkilendiği COVID-19 pandemi sürecinde ülkemizdeki tüm sağlık çalışanlarının büyük bir öz veriyle çalışmakta olduğunu ve ebelerin de bu süreçte sağlık hizmetlerinin sunumunda her alanda (yoğun bakım servisi, acil servis, filyasyon vb.) etkin roller üstlendiklerinin altını çizen Durmaz, “Ebeler pandemi mücadelesinin kalbinde yer almaktadırlar. Kadınlar pandemi sürecinde de gebe kalmakta ve doğumlar akışında devam etmektedir. Ayrıca pandeminin getirdiği risklerle birlikte her bir kadın ile ailesi daha fazla ebe desteğine ve bakımına ihtiyaç duymaktadır. Pandemi sürecinde artan ebelik bakım ihtiyacı ile birlikte ebeler kesintisiz hizmet sunumuna devam etmektedirler. Ebeler kadınların ve ailelerin hayatlarında büyük farklar yaratabilmektedir.” şeklinde konuştu.

ÖNLENEBİLİR ANNE VE YENİDOĞAN ÖLÜMLERİ ENGELLENEBİLECEKTİR”
Uluslararası Ebeler Konfederasyonu (ICM) 2021 yılı temasını ”Verileri Takip Edin, Ebelere Yatırım Yapın” olarak belirlediğini ifade eden Durmaz “Verileri Takip Edin’ ile Sürdürülebilir Kalkınma Hedef 3.1 (Küresel anne ölüm oranının 2030’a kadar 100 bin canlı doğumda 70’in altına düşürülmesi)’e ulaşabilmek için Ebelerin sağlık hizmetlerinde merkezileştirilmesine ve liderlik etmesine olan ihtiyacı vurgulamaktadır. Böylece önlenebilir anne ve yenidoğan ölümleri sona erdirilebilecektir.” dedi. ”Ebelere Yatırım Yapın” ile ebelik bakımının kadınların, yenidoğanların ve ailelerinin hayatlarını kurtarmak ve iyileştirmek için en iyi yaklaşım olduğunun belirtildiğini söyleyen Durmaz ülkelerdeki ebelik uygulamaları ve düzenlemeleri göz önüne alınarak yatırım yapılmasının vurgulamakta olduğunu da sözlerine ekledi.
Dr. Öğr. Üyesi Ayşegül Durmaz son olarak şu mesajı verdi: “Kütahya Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi, Ebelik Bölümü olarak tüm halkımızdan maskelerin arkasında canla başla çalışan ebelerimize desteklerini göstermelerini ve onları kutlamalarını bekleriz.
Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.