Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Kütahya Haber

DR ZELİHA AKSAZ ŞAHBAZ KADIN VE AİLEYİ KORUMA DERNEĞİ BAŞKANI

Kütahya kadın ve aileyi koruma derneği başkanı sayın dr.Zeliha Aksaz Şahbaz,8 Mart Dünya kadınlar günü nedeniyle açıklamalarda bulundu.

Biz kadınlar, yüzyıllardır ataerkil iktidar tarafından ezilerek yok sayılmamıza rağmen kendi emeklerimiz, bedenlerimiz ve özgürlüklerimiz için verdiğimiz mücadelelerle tarihimizi yazarak bugünlere geldik. Bu nedenle kadın hareketinin ortak tarihi de kaderini reddetme, mücadele ve dayanışmanın tarihi olmuştur.

1857 yılında ABD’nin New York Kentinde 40 000 dokuma işçisinin 16 saatlik çalışma süresinin 10 saate indirilmesi ve insanca yaşam koşulları için daha iyi çalışma koşulları istemiyle bir tekstil fabrikasında greve başlamıştır. Polisin işçilere saldırması ve işçilerin fabrikaya kilitlenmesi, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiştir. Avrupa ve Amerika’da kadın işçi grevleri, direnişi devam etmiş ve yüzlerce kadın bu yolda hayatını kaybetmiştir. 1910 yılında Danimarka’da toplanan Uluslararası Sosyalist Kadınlar Konferansı’nda Alman Sosyal Demokrat Partisi önderlerinden Clara Zetkin’in önerisi ile Mart 1857’de ölen kadın işçilerin anısına 8 Mart Dünya Kadınlar Günü olarak Kabul edilmiştir. Türkiye’de ise 1921 yılından itibaren Emekçi Kadınlar Günü olarak kutlanmaktadır.

9 mart zeliha yürüyüş

Yüzyıllar süren kadın mücadelesi son iki yüzyılda büyük kazanımlar yaratmıştır. Avrupa’da medeni yasanın kabulü ve hayatın her alanındaki kadın mücadelesi yasaklı olan doktorluk, avukatlık gibi mesleklerin kapılarını açmış, kadınlar toplumsal yaşamın her aşamasında yer alabilmiş ve kadının insan hakları tanınmıştır.

Ne yazık ki ülkemizde kadınımız hak ettiği toplumsal yeri henüz alamamıştır. Günümüzde kadına yönelik cinsiyet eşitsizliği ve cinsel şiddet artarak devam etmektedir. Avrupa Konseyi raporunda Türkiye’de cezaevlerindeki tecavüz hükümlü sayısı 2012- 2015 yılları arasında 23 kat arttığı ifade edilmiştir. Toplumda yükselen ataerkil yönetim anlayışı ve kadınların yasal, bireysel hakları ve özgürlüklerini talep etmeleri arasındaki çatışma, kadına karşı şiddeti tırmandırmaktadır. Kadınların özgürlük talebi feodal ataerkil sistem tarafından büyük bir şiddetle bastırılmak istenmektedir. Kadın cinayetleri her gün artarak katliam boyutlarına varmış ve 2018 yılında 440 kadınımız erkekler tarafından kasıtlı olarak hayattan koparılmıştır. Maalesef erkekler tarafından katledilen kadınların büyük çoğunluğu devletten koruma talep eden ve ailesine mensup bir korunamayan kadınlarımızdır.

9 mart zeliha konuşuyor

Ülkemizde kadınlarımız vahşice hayattan kopartılan Özgecan Aslan, Helin Palandöken, Şule Çet, Aysun Yıldırım, Selen Ayla ve binlerce kadınımız için adalet istemektedir. Cinayetlerin intihar süs verilerek üzerinin örtülmesine, kadın katillerinin iyi hal, haksız tahrik gibi nedenlerle cezai indirim alarak korunmasına izin vermeyeceğiz.

Tüm bunların yanı sıra ülkemizdeki ağır ekonomik krizin yükü ne yazık ki kadınları ezmektedir. Disk Genel İş Sendikası’nın TÜİK, OECD, İLO, ÇSGB ve İŞKUR verilerine dayanarak hazırladığı Mart 2019’da yayımlanan Kadın Emeği Raporu’na göre; Kadın istihdam oranı erkeklerde %65,1 iken kadınlarda %28,9 ile AB ve OECD ülkelerinde son sırada yer almıştır. 20 Milyondan Fazla Kadın ev işleri ve ailesel sorumlulukları nedeniyle Çalışma Hayatının Dışında kalmıştır. İstihdam edilen kadınlar içinde güvencesizlik en temel sorun olarak varlığını sürdürmektedir.
İstihdam edilen kadınların yarıya yakını kayıt dışı ve haftada 45 saati aşan sürelerle çalıştırılmaktadır.
Rapor krizin etkisini yıkıcı bir şekilde ortaya koymaya başladığını da ifade etmektedir. 2018 Kasım Ayı İtibariyle Kadın İşsizliği Yüzde 15’i, tarım dışı kadın işsizliği yüzde 18’i bulmuştur. İşsizlik Sigortasına Başvuran Kadın Sayısı Bir Yılda Yüzde 57,7 Artmış, bir milyonun Üzerinde Kadın Hiçbir Hakkını Alamadan İşten Çıkartılmıştır. Kadınlar Erkeklerden Daha Az Kazanmakta ve Ücret Eşitsizliği derinleşerek devam etmektedir. Üstelik anne olmak ücret eşitsizliğini derinleştirmektedir.

9 mart zeliha kürsüde

Hem evde hem de işyerinde çalışan kadınlar dünyada özel mülkiyetin %1’ine, gelirin ise %10’una sahiplerdir.Ancak, bu oran kadınların daha az çalıştığını değil, emeklerinin karşılığını almadıklarını göstermektedir.

Türkiye, Kadınlara Yönelik Her Türlü Ayrımcılığın Önlenmesi Uluslararası Sözleşmesi’ne (CEDAW), tüm çekinleri kaldırarak taraf olmuştur. Bunu izleyen günlerde de kadın erkek eşitliğine dair gerek anayasal gerek yasal anlamda bir çok kanuni düzenleme yapılmıştır. Ancak yukarıda isverilerinde de görüldüğü gibi, yasalarda cinsiyet ayrımcılığının yapılmaması eşitliği sağlamaya yeterli olmamaktadır. Örneğin Türkiye’de kadınlar 1934 yılından itibaren seçme ve seçilme hakkına sahiptirler. Bu hakkı dünyanın pek çok ülkesinden daha önce kazanmışlardır.Bu hakkın kazanılmasından sonraki ilk seçimlerde, M K Atatürk‘ün de müdahalesi ile Meclis’te 4,2 oranında temsil edilebilmişlerdir. Aradan geçen 75 yılda bu oran pek de fazla değişmemiştir. Bu gün TBMM’de 600 milletvekilinden 103 tanesi kadındır ve kadın temsiliyet oranı %17.16 ‘da kalmıştır.

9 mart zeliha 11

Tüm bu eşitsizlikleri ortadan kaldırmaya yasaların yeterli olmadığı açıkça görüldüğünden, kadına daha fazla özellik kazandıran istihdam politikaları olmadan ve toplumda da cinsiyete göre iş ayrımcılığına dair genel yargıyı ve ataerkil zihniyeti aşmadan, toplumdaki bu cinsiyet ayrımcılığının önüne geçilemeyeceği açıktır. Bu anlamda eşitsizliği ortadan kaldırmak için özel politikalara ve önlemlere ihtiyaç vardır.

Kadınlar azimle yüzyıllardır süren bu cinsiyet eşitsizliği ile hayatları pahasına mücadele etmektedirler. Elde edilen kazanımlar tüm bu mücadelelerin sonucudur. Emeğimizin karşılığını aldığımız, eşit paylaşımlı ve özgür bir toplum düzeninin kurulacağı güne kadar el ele, dayanışma ile mücadelemize devam edeceğimize olan inancımızla tüm kadınlarımızın 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü kutluyoruz.

9 mart yürüyüş toplu

Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.