Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Tavşanlı Haberleri

CHP İLÇE BAŞKANI ÖLÜLER ALTIN TAKMAZ

Yarın Tavşanlı’da Altın Arama Şirketi Bilgilendirme Toplantısı yapacakmış..
Küresel ısınma nedeniyle kuraklığın büyük bir tehdit oluşturduğu, suların yok olduğu bir dönemde, ormanlarımıza, sularımıza, doğamıza sahip olmak yerine tahrip etmek için her türlü girişime göz yumuluyor. Şimdi de Zenit Madencilik San. ve Tic. A.Ş Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçeleri sınırında bulunan 6 bin 800 dekarlık alanda maden arama gerekçesiyle orman, tarım ve hayvancılığın iç içe olduğu alanları talan etmeye hazırlanıyor..
“Bizler de Cumhuriyet Halk Partisi olarak halkımızın yanındayız ve yaşam kaynaklarımızı korumaya kararlıyız.”
Köye gittiğimizde Köylülerimizin arazilerinin, yok pahasına kamulaştırılarak ellerinden alınacağı tehtidi ile maden şirketi tarafından satın alındığı gerçeği ile karşılaştık.

Halen yöre köylülerine Zenit Madencilik firmasının avukatı olan eski Tavşanlı AKP İlçe Başkanı Av Hilmi Gümüş vasıtasıyla “arazileri önerilen fiyattan satmaları, aksi takdirde arazilerinin kamulaştırılacağını” belirtir ihtarnameler gönderilmiştir. Bölge kamuoyu tarafından çok fazla bilinmese de güçlü turizm, tarım ve hayvancılık potansiyeli ve yoğun orman dokusu ile bir yeryüzü cennetidir.
Proje kapsamındaki ÇED alanı toplamda 668,85 hektardır, alanın 508,79 hektarı orman, 160 hektarı ziraai arazi ve meradır. İşletmede gün aşırı beş yüzü aşkın noktadan, yılda yetmiş iki tonun üzerinde dinamit kullanılarak patlatma yapılacaktır.
Elde edilen bir milyon altıyüz bin ton cevher öğütülüp, siyanür havuzlarında çözeltilerek hidroklorik asitle yıkanacaktır. Bu durumda işletme sahası içinde kalan Örencik, Avcılar, Kavaklı, Tepebaşı Köylerinin burada yaşayabilmeleri mümkün değildir.

Bölgede bulunan kırk civarında köy ve Emet, Hisarcık ilçeleri de işletmeden olumsuz etkilenecektir. Bölgede yoğun olarak mera tipi hayvancılık yapılmaktadır ki, projenin gerçekleşmesi durumunda bu hayvancılık üretimi ve ziraat de ortadan kalkacaktır. Maden işletmesi ile sahada bulunan ormanlarımız ve içindeki canlı ekosistem yok edilecektir.
İşletme sahasında bulunan, ciddi turizm potansiyeli yaratabilecek sarkıt ve dikitleriyle İnçal ve Kocain mağaraları da yok olacaktır. Maden projesi gerçekleştirilmek istenen bölgede zengin yer altı ve içme suyu olarak kullanılabilecek 1. Derecede kaliteli yer üstü su kaynakları bulunmaktadır.
Bu kaynaklar Susurluk Havzasında yer almaktadır. Buradan doğan Emet Çayı Uluabat gölüne oradan da Marmara denizine ulaşmakta ve milyonlarca vatandaşımızın yaşadığı Bursa ve Balıkesir illerimizi beslemektedir. Kuraklığın en önemli sorunumuz olduğu günümüzde mevcut sular maden yıkama için kullanılacak ve patlatmalarla su derine kaçarak kaybolacaktır.

Ayrıca açığa çıkan ağır metallerle kirlenen su kaynakları tüm bölgeyi ve havza içinde bulunan büyük şehirleri olumsuz etkileyecektir.
İşletme bölgesinde ASFS ile bağlantılı 6-7 şiddetinde deprem üretme kapasitesinde iki adet aktif normal fay hattı ve çok yakınında aktif olan ve sık sık büyük depremler üreten Simav ve Kütahya Fayları bulunmaktadır. Proje sahası içerisinde ve kenarında yer alan faylar ASFS ile bağlantılı oldukları için bu sahada yapılacak siyanür havuzları olası bir deprem sonrasında telafisi yapılamayacak büyük felaketlere neden olacaktır.
Bursa ve Balıkesir, Emet, Simav, Tavşanlı, Hisarcık bölgelerinde milyonlarca insanımızın yaşadığı bölgelerin zehirlemesi işten bile değildir. Bölge halkımız tüm bunların bilincindedir ve toprağını, suyunu, ormanlarını, yaşam kaynaklarını bu çok tehlikeli vahşi madenciliğe karşı korumaya kararlıdır.
Toplantıda, ormanlarımızdan, sularımızdan, tarımdan, çiftçiden yana tutum bekliyoruz ve uyarıyoruz; orman yoksa su, su yoksa tarım, tarım yoksa hayat yok. Bu ülkeye hainlik etmeyin.
Tekrar ediyoruz. İnsanlar madenlerden daha değerlidir.
Ölüler altın takmaz!
Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.