Bizi Sosyal Medya'da Takip Edin

" Aramak İstediğiniz Kelimeyi Giriniz "

Tavşanlı Haberci

Genel Haberler

BİR RESSAM:DİLEK KOCAMAN YILMAZER

ALİ MERMER:)Hocam torunumuz Bernis sayesinde tanıştık.Öncelikle kendinizi tanıtabilir misiniz?

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:1978 yılında Hollanda’da dünya ya geldim..İlk okulu Tavşanlı Üç Eylül İlkokulunda okudum.Lise mevzunuyum.Evliyim .İkiz kız annesiyim.

ALİ MERMER:Peki Dilek hocam siz bu yağlı boya resim hayatına nasıl başladınız?

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:Küçük yaşlardan itibaren resim sanatına ilgim vardı.Kendi kendime eğitim almadan arkadaşlarımın portrelerini çizmeye çalışırdım.Resime olan ilgimi fark eden dayım beni rahmetli Ressam Abdullah Taktak hocam ile tanıştırdı.1995 yılında iki ay boyunca kendisini resim yaparken izleme şansım oldu.

.Bir ressamdan kısa bir süre eğitim almak bile doğaya olan bakış açımı değiştirdi.Tabiatın ne kadar renkli olduğuna dair farkındalığım oluştu.Ve ilk iki yağlı boya resmimi doğaya çıkarak çalıştım.Fakat bir bayan olarak doğada resim yapmanın zorluklarından dolayı ,doğadan fotoğraflar çekerek resimlerimi evimde yapmaya devam ettim.

Hedefim kişisel bir sergi açmaktı.Her yaptığım resim bir önceki resmimden daha güzel oluyordu ve resim yeteneğim giderek gelişmeye başladı.Kendimi daha da geliştirmek adına resim sanatı ile ilgili çeşitli kaynaklardan araştırmalar yaparak teknik bilgileri öğrenmeye başladım.Öğrendikçe Güzel Sanatlar Fakültesine (resim bölümü)gitme arzusu içimde büyüdü..

Kendimi bu konuda tatmin etmek için Halk Eğitim bünyesinde açılan Karakalem ,Yağlı boya resim ,çinicilik ,el sanatları,ahşap boyama gibi kurslara kursiyer olarak katıldım.

ALİ MERMER:Yanlış bilmiyorsam Halk Eğitim Merkezinde de yağlı boya resim öğretmenliği yapıyorsunuz.Halk Eğitim Merkezi ve şu eğitmenlik yaptığınız yaz okulları kursundaki çalışmaları anlatabilir misiniz?

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:Evet,ilk kişisel sergimi açtıktan sonra Halk Eğitim Merkezine Bağlı olarak yetişkinlere ve küçük öğrencilere yağlı boya resim eğitmenliği yapmaya başladım,onun öncesinde Dilek’in Resim Atölyesi adı altında kendi atölyemde öğrencilerime eğitim veriyordum,sonrasında Özel bir eğitim kurumundan teklif alınca oradaki ilk ve orta derecedeki öğrencilerle hobi kurslarına başladım (yağlı boya resim)halen devam ediyorum.Kursumda yapılan çalışmalara öğrencilerimin seçimlerine ve isteklerine göre yön veriyorum.

.Resimlerimizi (portre ,manzara ,natürmort vb )müzik eşliğinde keyifle çalışıyoruz.Resim yapmak onlar için tam bir terapi oluyor,hem öğreniyoruz hem eğleniyoruz.Dolayısı ile sanat sever bir toplumun yapı taşları oluşuyor.

ALİ MERMER:Peki eserlerinizde esas olarak nelere dikkat edersiniz?

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:Eserlerimde esas olarak dikkat ettiğim konu;25 yıllık sanat hayatımda bu güne kadar eserlerimi doğadan ,izlenimlerimden ve hayal gücümden ilham alarak ürettim.Detaylı ve titiz çalışmayı seviyorum.Resimlerime ne kadar emek verirsem o kadar güzel olacağına inanırım.Bu düşüncem beni son zamanlarda fantastik çalışmalarımın yanı sıra realist çalışmalara da yönlendirdi.

Duygularımı ,düşüncelerimi ,fikirlerimi yansıtan resimler yapmaya ve taklitçilikten uzak durmaya özellikle özen gösteriyorum.Çünkü sanat taklitin bittiği yerde başlar.

ALİ MERMER:Peki hocam eserlerinizi sergilemişsinizdir mutlaka.Kendiniz mi açtınız ya da başka sergilere eserler mi gönderdiniz?Bunun için bir şeyler söyleyebilir misiniz?

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:DÜŞLERİN RENGİ”isimli ilk kişisel sergimi 2014 yılında Tavşanlı Belediyesi Kültür Sarayında açtım.Eserlerimde doğamızın güzelliklerini ve eski köy yaşantısını konu olarak aldığım ayrıca “çini ile resimi”birleştirerek tasarladığım fantastik Balık Koleksiyonum’da sergide büyük ilgi gördü.İkinci kişisel sergimi 2015 yılında Kütahya Sera Avm Sanat Galerisinde açtım.

ise Kütahya Kültür Sanat Derneği ile birlikte gerçekleştiriyorum.Bu güne kadar eserlerim; İstanbul şirket-i Hayriye Sanat Galerisi(2014),Anlara Çağdaş Sanatlar Merkezi(2010) ,Denizli Devlet Güzel Sanatlar Galerisi(2004),Antalya Kaleiçi Koç Atölyesi(2012),İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi(2016),Kütahya Dumlupınar Üniversitesi(2019) ,Bursa Nilüfer Belediyesi Sanat galerisi,Eskişehir Devlet Güzel Sanatlar galerisi(2010),Kütahya ve Tavşanlı tanıtım günlerinde açılan karma sergilerde sergilendi.

ALİ MERMER:Yağlı boya resim ile kara kalem resim arasında ne fark var?Merakımdan soruyorum konunun yabancısı olarak.Ya da renklerin önemi nedir mesela,hangi renkler tercih sebebidir neden?

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:Yağlı boya ve kara kalem resim arasındaki fark malzeme kullanımıdır.Bunun dışında teknik olarak aynıdır.Yağlı boya resimde olduğu gibi kara kalemde de ışık ve gölge mantığı geçerlidir.Kara kalemde renk olarak siyah ,beyaz ve gri tonları kullanılır.Yağlı boyada ise kullanabileceğimiz geniş bir renk yelpazesi vardır.Ancak yağlı boyanın tuval üzerinde uygulama zenginliği tarz oluşturmada geniş bir yelpazede olanak sağlaması tercih edilmesindeki en büyük etkendir.

Ayrıca yağlı boyanın uzun zaman dayanıklı olması,görsel olarak mükemmel sonuçlar vermesi tercih sebebidir.Kara kalem bu işin temelidir.Kara kalemde deseni güçlü olan kişi diğer resim tekniklerinde daha başarılı olacağına inanıyorum.Renklerin önemi ise ;Renkler hayatımızda ciddi bir yere sahiptir.İnsanoğlu geçmişten günümüze duygu ve düşüncelerini renklerle ifade etmiştir,her renge bir anlam yüklemiştir.Bende resimlerimde seçtiğim temaya göre uygun renkleri kullanarak resimlerimi yapıyorum.

ALİ MERMER:Belki ilk sorularımdan biri olmalıydı Dilek Yılmazer’in etkilendiği ressam ya da ressamlar kimlerdir ve ustanız var mıdır kimdir?

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:Benim Hocam Rahmetli Ressam Abdullah Taktak idi fakat onun resimlerinin etkisinde kalmadığımı ve resimlerimde kendime has bir tarz oluşturduğumu düşünüyorum.Bütün ressamların eserlerini beğeni ile izliyorum..

ALİ MERMER:Hocam çok teşekkür ederim,benim oldukça yabancı olduğum konu,hem ben öğrenmek istedim hem okurlarımız bilgi sahibi olsun istedim.Eklemek istediğiniz her konuyu dinlerimTekrar teşekkürler keyifli sohbet için.

DİLEK KOCAMAN YILMAZER:Tavşanlı kültür sanat merkezi kurucu üyesiyim.Ayrıca Kütahya kültür sanat derneği üyesiyim.Ali bey ilginizden dolayı çok teşekkür ediyorum.

 

Bu Habere Yorum Yap

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Diğer Haberler

Spor Haberleri

Aslında uzun zamandır şu statlarımıza isim konusunu gündeme getirip devamlı da gündemde tutmaya çalışmak istiyorduk.Ancak yok alt yapıların maçları,yok turnuva maçları derken biraz ihmalkar...

Kütahya Haber

Otomobilin motor ve hoparlöründen 120 gram uyuşturucu çıktıKütahya nın Tavşanlı ilçesinde polis ekiplerince durdurulan bir otomobilde 120 gram skunk uyuşturucu maddesi ele geçirildi.

Tavşanlı Haberleri

DÜŞMAN İŞGALİNDEN KURTULUŞUN 97. YILI VE FESTİVAL… Tavşanlı Belediyesi tarafından düzenlenen Geleneksel 3 Eylül Leblebi ve Kömür Festivali’nin programı netleşti. Bu sene 20.si düzenlenecek...

Güncel Haberler

Zonguldak’ın Karaman Beldesi’nde belediyede memur olan Endüstri Meslek Lisesi Metal İşleri Bölümü mezunu 50 yaşındaki Veli Yıldırım, hurda araç parçalarından 2 kişilik otomobil yaptı.